Çarşamba

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Sosyal devlet olabilmenin en önemli koşullarından biri de, her türlü sınıf ve katmandan olan vatandaşların her açından güvenliklerini sağlamak ve bunun için çaba sarf etmektir. Sosyal devlet, zor durumda olan vatandaşlarını koruduğu gibi, devlet organları ile düzenin ve güvenliğin sağlanması için de çalışır. Sosyal devlet vatandaşlar arasında fark gözetmeksizin, yardımcı olmakla yükümlüdür. Bunun da kanunlar, zorunlu uygulamalar ile yapılması gerekmektedir. Bir devlet işleme biçimi olarak çalışan sosyal devlet bir yardım kurumu değildir. Aksine resmiyet arz eden bir görevler zinciri olarak çalışmalıdır. Bu bağlamda sosyal devletin görevlerinden biri de işçilerin sağlığının korunması ve iş güvenliğinin sağlanmasıdır. Aksi halde işçiler büyük kaza riskleri ve meslek hastalıkları ile tehdit edilirler ki, bu modern devletlerde görülmemesi gereken bir eksiklik olarak kabul edilmektedir günümüzde.
Elliden fazla işçi çalıştıran her iş yerinde muhakkak bir iş güvenliği uzmanı bulunmalıdır. İş güvenliği uzmanı olmak içinse, fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş ve diplomasını almış adaylar, iş güvenliği uzmanı eğitimi veren kurslara bir dilekçe ile başvurmalıdırlar. Verilen iş güvenliği eğitiminin ardından iş güvenliği uzmanları bir sınava tabi tutulurlar. İş güvenliği uzmanlık sınavı, iş güvenliği adaylarının eğitim boyunca edindikleri bilgileri test eder ve bilgi dağarcıklarını sorgular. Yetersiz görülenlere sertifika verilmez ve ikinci sınavda da başarısız olurlarsa, gelecek yıl tekrar aynı eğitimi almaları koşulu getirilir.


İş güvenliği eğitimi, iş güvenliği uzmanı olabilmek için kilit rol oynamaktadır. İş güvenliği uzmanları bütün risk faktörlerini bilmeli, risk yönetimi konusunda cesur ve soğukkanlı olmalıdırlar. Öte yandan meslek hastalıları, iş kazaları ve işçilerin psikososyal durumlarının performans ve sağlıkları üzerine etkileri konusunda da bilgi sahibi olmalıdırlar. Temel hukuk bilgileri ve iş hukuku üzerinde bilgi sahibi olmalıdırlar. Bunlar, iş güvenliği uzmanı olabilmek için elzem görülen alanlardır ve hepsi de iş güvenliği uzmanlığı eğitiminin ana başlıklarındandır.

6 yorum :

  1. şu anda bunun için çalışmaktayım hatta:))) hukuk beni öldürse de:P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir 9 eylül üniv. İİBF mezunu olarak sorma gitsin, iş hukukundan bende az çekmedim :)

      Sil
  2. iş yeri çevremdeki pek çok arkadaşım daha yeni aldılar bu sertifikayı açıkçası bana zor geldi kursa gitmek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, aslında bulundurmak lazım,bazı sertifikalar öylece kalırken bazıları da günü geldiğinde lazım oluyor :)

      Sil
  3. Teşekkürler bilgi için.Son sinava girmiş biri olarak sınavın amacını astigini düşünüyorum.Daha da zorlaştırıyorlar sinavlari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm sınavlar gitgide zorlaşıyor Mervecim :( hele ki bir yandan çalışıp bir yandan sınırlı zamanda ders çalışmak için uğraşıyorsan daha da zor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

      Sil

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: