Cuma

Kozmetik, Parfüm ve Cilt Bakım Ürünlerinin Son Kullanma Tarihlerini Öğrenme


Bir süredir yazmak istediğim ama fırsat bulamadığım bir yazıyı yazmanın mutluluğunu duyduğumu öncelikle size söylemeliyim. Bu tamamen bilinçlendirme ve cildimizin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekme yazısıdır.

Konu üzerinde profesyonel arkadaşlarımız bu siteyi bilir ben bilmeyenleri bilinçlendirme ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmamaları için bu yazıyı paylaşma sorumluluğu hissediyorum.

Özellikle internet üzerinden aldığım bir kaç üründe son kullanma tarihi geçmiş ürün gönderimi gibi olaylarla karşılaştım. Önce aldığım siteye, sitenin ürün kodunu ve nasıl öğrendiğimi söylememe rağmen böyle bir  şey olamayacağını iddia etmesi üzerine üretici firmaya da mail gönderdim. alışveriş sitesi de aldığım marka da herkesin çok çok iyi bildiği isimler. Neyse ki markanın dağıtıcısı hemen ulaştı ve internet sitesi de iade alıp yenilerini gönderdi.

Yine cumbul parfümerinin İzmir deki bir şubesinde, son kullanma tarihi açıkça yazmayan bir üründe, satış danışmanına;

 - ''ürünün tarihi geçmişse iade mümkün mü'' diye sorduğumda kutusunu evirip çevirip
 - ''bunun tarihi yok ki nasıl bakacaksınız'' demesiyle dumura uğramışlığım var,bence bu işi yapanlar bunları özellikle bilmeli.
indirimli ürünlere dikkat! Genelde indirimli ürünler beni  şüpheye düşürür o yüzden iadesi mümkünse indirimli ürünleri alıp,mutlaka siteye kodunu girip kontrol ederim.


Son kullanma tarihi örneğin 1/12/2012 gibi rakamlarla yazılmamış kozmetik, parfüm ve cilt bakım ürünlerinin son kullanma tarihini nasıl öğrenebiliriz ?
*Parfümlerin
*Makyaj malzemelerinin
*Cilt bakım ürünleri ve temizleyicilerin vs... son kullanma tarihleri özellikle yabancı markalarda yazmaz. Ürünlerin kutusunda ve ürünün kendi üstünde A8R4 gibi bazen belirgin bazende içe kabartma şeklinde yazılan kodları size bahsettiğim siteye yazıp ne zaman üretildiği, kaç yıllık raf ömrü olduğu ve ne kadar süresi kaldığını öğrenebilirsiniz.

*Tabi satın aldıktan yani ürünü açıp kullanmaya başladıktan sonraki ömrü de önemli ürünün arkasında içindekileri yazan bölümün altındaki, kapaklı kutu resminin yanında 3, 6,12, 18 gibi rakamlar yer alır bunlar ürünün açıldıktan sonra ne kadar süre kullanabileceğimizi gösterir. 3 yazıyorsa 3 ay, 18 yazıyorsa açtıktan sonra 1.5 yıl içinde ürünü tüketmeniz gerektiğini gösterir.

Gelelim ürünlerin son kullanma tarihlerini nasıl öğreneceğimize;

1) checkcosmetic.net sitesine giriyoruz.






















2)Kontrol etmek istediğimiz ürünümüzün markasını,  sol kısımda yer alan markalar içerisinden seçiyoruz.Sonrasında hemen altında yer alan yere kodumuzu yazıyoruz ve ''calculate'' ye yani hesaplaya tıklıyoruz. Size üretim tarihini ve ne kadar süresi kaldığını gösteriyor.

Benim kullandığım Dior Serum De Rouge880 nolu rujum resimde de görüldüğü üzere Nisan 2010 da üretilmiş,raf ömrü 36 ay,ama önemli olan bir şey daha var benim açıp kullanmaya başladığım süre, neyse ki açıp kullanmaya başlayalı çok uzun zaman olmadığı için 5 ay kalmış raf ömrünün bitmesine.

*Parfümlerin raf ömrü uzundur aslında ama parfümlerde uzun yıllar depolarda beklemekten koku değişimi meydana gelir. Yani koku bozulur. Bu siteden;

*Parfümlerinizin, 
*Makyaj ürünlerinizin 
*Cilt bakımında kullandığınız tüm ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edebilirsiniz.




















Sitede eksik markalarda var Calvin Klein vs.. gibi. Ama bir çok dünya markasının ürünlerini bu site üzerinden kontrol edip raf ömrü tükenenleri çöpe gönderebilirsiniz.

*** Daha fazla paylaşım için beni buralarda da bulabilirsiniz :

Contact / Mail =>  sennur@makeuparfume.com

40 yorum :

  1. Çok iyi olmuş bu yazı. Böyle bir sitenin var olduğunu bilmiyordum. Hemen kontroller başlıyor :) Bu yazı ve öneri için gerçekten teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. bu yazının içerik olarak aynısını aylar önce yazmıstim. checkcosmetics iyi sitedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyidir aynen. Yabanci bir bloggerin sayesinde bende uzun zaman once kesfettim.

      Sil
  3. Evet
    çok önemli bir konu bu
    özellikle ben de indirimli ürünlere hep şüpheli bakmşımdır
    kullanılan ürün cilde ise ki kosmetik ürünlerinde bu böyle
    güzelleşelim derken geri dönüşümü olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz..
    Verdiğin site bilgisi çok faydalı teşekkürler arkadaşım.

    YanıtlaSil
  4. ben de aklima geldikce kontrol ediyorum, mesela daha gecen gun aldigim yuz temizleyicimin 3 ay omru kaldigini fark ettim bu site sayesinde ve hemen kullanmaya basladim, bazen urunleri yeni alsak da magazalar ne yazik ki eski urunleri satmis oluyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynen az kalanlara kullanim onceligi veriyorum :)

      Sil
  5. nivea'nın 3 ürününede baktım burdan ikisini yeni almama rağmen (biri roll on deo) diğeri göz makyajı temzleyici bir diğeride çok eski bir tonk ama 3üde 3 yıl önce imal edilmiş görünüyor hadi onları anladım da roll on nasıl 3 yıl beklemiş anlam veremedm güvenemedm de pek :D :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nivea urunlerinin "Raf Ömrü " 3 yildir. İster magazada satilmasin, istersen evde hic acilmadan dursun 3 yil dolunca çöpe gider. Kullanim suresi dolmusmu dolmamismi bu onemli.

      Sil
  6. avene de yok :(((

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Safa Bey, aslina bazi markalarda yazar: bioderma, vichy vb gibi markalarda tarihlidir. Aslinda tüm markalarin tarihiyle yazmasi gerekli, bende böyle düşünüyorum. Üretici firmanin kurnazligi sanirim, raf ömrü 1-6 ay gibi az kalan ürünleri tüketiciye satma amaciyla tarih yerine kod kullaniyorlar diye düşünüyorum.

      Sil
  8. öncelikle link için teşekkürler çok faydalı olmuş fakat enter code ye ne yazacağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba enter code, parfümlerde ve bazı ürünlerde şişenim altinda genelde siyah renkte harf ve rakam karisiminda olan kod.
      Cogu ambalajda yanda, bazende kapak üstünde bulunur. Çizgi ve uzun rakamlarin oldugu barkod degil! Enter code genel olarak 5-8 haneli harf rakam karisimidir.

      Sil
  9. Merhaba bir şey soracağım. Ben burdan internetten satın aldığım iki ürünü kontrol ettim. Birinin 4,5 diğerinin 7 ay ömrü kaldığı yazıyor. Bir de ürün kapağını açınca 12 ay kullanma zamanımız var ya benim burada kafam karıştı. Ürün kapağını açmam dahil mi 7 ay kullanabileceğim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Urun kapagini acma sureside raf ömrüne dahil canım. 7 ay içerisinde tüketmelisin.

      Sil
    2. Teşekkürler :)

      Sil
  10. Merhaba öncelikle bilgilendirme için tşkler faydalı bir yazı olmuş:) ben de internetten aldığım parfümü kontrol edeyim dedim ve sonuç bu "Error: specified code is not supported, or is not correct". sahte mi acaba ya çok üzüldüm şu an

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba ben sephora dan burberry beat edp satın aldım. ancak parfüm hiç kalıcı gelmedi bana. noyu sorguladım. Error: specified code is not supported, or is not correct. yazısı çıktı. bugün mağazaya gittim. anlattım. itiraz falan etmediler. sorgulamanın fotolarını e mail olarak ilettim sephora ya. parfümü fatura nüshasını aldılar. incelecekmiş falan filan. aklıma gelmezdi böyle bişey olacağı. o kadar para ver bide bunlarla uğraş

      Sil
  11. Valid at least for the next 9 months bende bu yazıyor yeni açtm ürünü smdi ne demek anlamadm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Raf ömrünün geçerliliğinin bitmesine 9 ay kalmış.

      Sil
  12. Merhaba
    Hediye olrak hugo boss parfum aldim kodu 2200
    Ürünün çakma oldugunu dusunuyorum
    Kodu oldugu halde cakma olabilirmi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kodun olması sahte olmadığı anlamına gelmez Bahadır Bey. Günümüzde öyle sahte parfümler üretiyorlar ki kokuyu bir süre test etmedikçe orjinaliyle farkını çözemiyoruz. Aldığınız yer - fiyat - kokunun rengi ve alkol keskinliği orjinal kokuyu belirlemede en önemli unsurlardan.

      Sil
  13. merhaba bazı ürünlerin üzerinde mesela biodermada 11 17 gibi rakamlar var bu sayı raf ömrünün sonunu mu belirtiyor acaba?

    YanıtlaSil
  14. merhaba bazı ürünlerin üzerinde mesela bioderma gibi 11 17 gibi rakamlar var. son kullanma tarihi olduğunu düşündüm. bu raf ömrünün sonunu mu belirtiyor acaba?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba markafoniden dolce gabbana light blue parfum aldim ve kokusu sikildiktan sonra eksimsi bir koku aliyor.ilettiginiz linten baktigimda yeetim yili 2009 cikiyor.urun çöp olmus sanırım :(

    YanıtlaSil
  16. Merhaba bu hafta markafoniden ayni gun teslim kamp aldanarak dolce gabbana light blue parfum aldim urun uzerinde 1 saat gecmeden eksimsi bir koju birakiyor.yayinladiginiz siteye baktigimda yretim yılı 2009 cikti urun cop mu olmus :(

    YanıtlaSil
  17. Merhaba markafoniden dolce gabbana light blue parfum aldim ve kokusu sikildiktan sonra eksimsi bir koku aliyor.ilettiginiz linten baktigimda yeetim yili 2009 cikiyor.urun çöp olmus sanırım :(

    YanıtlaSil
  18. Üretim tarihi 2010 olan hiç açılmamış orijinal bir parfüm alınır mı acaba? Yoksa 5 yıl hatta 6 yıl olduğu için o ürün bozulmuş mudur?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba ben o siteden giriyorum 2009 ve 39 ay raf suresi diyor ama kutuda da 12M yaziyor hangisini ele alcam

    YanıtlaSil
  20. O siteden giriyorum 2009 ve 39 raf ömrü yaziyor ama kutunun ustunde de 12M yaziyor hangisine inancam

    YanıtlaSil
  21. Merhaba ben o siteden giriyorum 2009 ve 39 ay raf suresi diyor ama kutuda da 12M yaziyor hangisini ele alcam

    YanıtlaSil
  22. Merhaba ben o siteden giriyorum 2009 ve 39 ay raf suresi diyor ama kutuda da 12M yaziyor hangisini ele alcam

    YanıtlaSil
  23. Selamlar,ben eğer ambalajı kapalı bir ürün(jelatinli) aldıktan sonra kullanmaya ilk siz başlayıp o ürünü güneş ışığına hiç maruz bırakmazsanız ve kapalı bir dolapta oda sıcaklığında muhafaza ederseniz,kullandıktan sonra mutlaka kapağını kapatırsanız en az 8 yıl performanslı bir şekikde parfüm kullanılabileceğine inanıyorum.Benim 22 adet parfümüm var 8 tanesinin son kullanma tarihi geçti ve 1 tanesi 9 yıllık ve hala tüm notalarıyla kullanıma uygun.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba bir şey sorabilirmiyi? Güneş kremi aldım üzerinde ki aon kullanım tarihi 2019 fakat kod ile baktığımda 2011de üretilmiş ne yapmam gerek kullanmalımıyım

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, ben bugün sea color un 4 65 şarap kızılı saç boyasını aldım ve eve gelince aklıma son kullanma tarihine bakmak geldi fakat kutunun üzerinde yazmıyordu tüpün altında yazıyor yazmışlar baktım üretim tarihi 240615 yazıyor ama son kullanımını bilmiyorum bana bilgi verir misiniz lütfen eğer bi sorun varsa gidip değiştircem ama bi danışayım dedim.

    YanıtlaSil
  26. annem saçını boyuyor geçen sefer başında yara çıkmıştı dün gene boyadı gene yara çıktı sonra oksidan denen şeye bakınca ekşi ekşi koktuğunu gördü acaba bu saç boyalarının ve oksidanların raf ömrü nedir

    YanıtlaSil
  27. Saç boyası üzerindeki ep son kullanma tarihimi dir acaba...

    YanıtlaSil

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: