Perşembe

Ev Yapımı Bol Cevizli Baklava Tarifim ve Resimlerle Uygulamalı Anlatım


Önümüz kurban bayramı olunca, kimi memleketine dönmek için hafta sonunu bekliyor, kimi de uzaktan gelecek eşi dostu en iyi şekilde ağırlamak için dolma, tatlı hazırlıklarına tam gaz devam ediyor. Salı gecesi o hazırlıklardan birisini daha annemle hallettik. Tabiri caizse pastahane baklavalarının ağır şerbetini ve tereyağından uzak kokusunu sevmeyenler için tarifi ve bu işte yeni olanlar için uygulama anını paylaşmak istedim :) 2.5 saatte yanınızda bir yardımcıyla 2 büyük tepsi ev baklavasını sizde yapabilirsiniz...........
Tabi öncelikle cevizlerinizi kırmanız, bol cevizli seviyorsanız ona göre elinizi ayarlamanız ve kırdığınız cevizler bu yılın cevizleriyse 2 gün güneş gören bir ortamda bekletmeniz gerekiyor. Kuruyan çıkarılmış ceviz içini robottan iri kıyım geçirmeyi unutmayın isteğe göre az bir miktarda fındık takviyesi yapabilirsiniz.
Tabi birde yapım aşamasından hemen önce hamurunuzu kulak memesi kıvamına getirmeniz, eğer bu kıvam oluşmadıysa kıvama gelene kadar sütle yumuşatmanız gerekiyor.



Ev Yapımı 1 Tepsilik Baklava Hamuru Tarifim :

*2 adet yumurta 
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 çay bardağı süt
*1 çay bardağı yoğurt 
*1 yemek kaşığı sirke
*1 paket kabartma tozu
*Aldığı kadar un ( hamur kulak memesi kıvamında olacak ne akışkan ne çok sert, unu fazla katmanız durumunda hamuru sütle yumuşatıp kıvama gelene kadar yoğurun)
*2 paket buğday nişastasını yanınızda bulundurun, küçük hamurlar teker teker nişastayla açılacak ve onlu gruplar halinde üstüste konacak.

Üstü İçin:
*1 paket margarin + biraz sıvı yağ 
* Baklava yapımı tamamlandığında,pişirmeden önce üzerine eritilmiş bu yağ karışımını sıcakken döküyoruz sonra fırına veriyoruz.

Baklavanın Şerbeti İçin:
*4 bardak şeker
*3 bardak su
Not: Şerbet çok kaynamayacak ve fırınlanmış baklavamız soğuk, şerbetimiz ocaktan alındıktan sonra 10 dk bekletilip öyle dökülecek.



Resimde görüldüğü üzere hamuru  uzunlamasına yuvarlayıp 10 'ar lı ceviz büyüklüğünde parçalar kesiyoruz. 10 sayısı önemli çünkü on tane nişastayla açılmış küçük hamuru üst üste koyup baklavanın tek bir katını yapacağız. ( Önemli not: sadece küçük hamurlar bol nişastayla açılıyor, büyük hamuru nişastayla açmıyoruz yoksa hamur kolay açılmaz sertleşir ve parçalar birleşmez.)
* On adet toplardan bir kat elde ettikten sonra yağlanmamış tepsimize yerleştiriyoruz, üstüne bol cevizimizi serpiştiriyoruz, eğer açtığımız hamur tepsiden büyükse açtığımız hamurun üstüne tepsimizi koyup bıçakla tepsinin etrafından hamuru kesiyoruz, ve kalan parçaları israf etmeyip serpiştirdiğimiz cevizin üstüne koyuyoruz.
* Biz iki katı miktarlarla 2 tepsi  baklava yaptık; ilk tepsi 6 , ikinci tepsi 7 kat hamur her birinin arasında ceviz olarak yapıldı. 



Üstteki tarifin iki katı miktarlarını kullanarak 2 tepsi ev baklavası elde edebilirsiniz. Tepsiniz büyükse ve fırına sığmayacaksa taş fırında pişirtmenizi öneririm, biz yakınımızda taş fırın olduğu için oraya pişirilmesi için verdik nar gibi kızarıyor. Fırında pişirecekseniz 180 derecede üstü kızarana kadar pişirmenizi öneririm. Şimdiden yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun :)

2 yorum :

  1. İnstagramda görmüştüm resimleri canım. Annemle babannem de yapmıştır şimdi dedim içimden. Eskiden evde olur ben de yardım ederdim. Şimdi ise sadece yemekle yetiniyorum. Evden uzakta olmak zor. Bu arada şimdiden mutlu bayramlar ailenle canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet baya paylaştım İnstagramda :) Tarif arayanlara bir faydam olsun diye blogda da paylaşiyim dedim. Kıyamam sana canım benim, derslerin zor ama sağ salim bitsin okulun önce. Sanada iyi bayramlar şimdiden Zuhalcim :* Kocaman öpüyorum.

      Sil

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: