Perşembe

Evde ve İş Yerinde Akıllı Sayaç Tarifeleriyle Bütçeden Tasarruf Nasıl Yapılır?


Herkese merhaba, bugün görünürde biraz kafa karıştıran ama aslında çok basit ve bol tasarruf içeren bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Malum tasarruf denilince yalnız yaşayan erkekler dışında evdeki tüketime genelde hanımlar daha hakimdir. Hangi elektronik aleti ne zaman ve ne sıklıkta kullanacağımıza bizler karar veririz. Bütçeden tasarruf konusunu  ve akıllı sayaç tarifeleri hakkında düşünmek de tabi ki bana düştü.

Bizim evimizde çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın ve süpürge tarzı bol enerji gerektiren teknolojik aletlerin kullanımı annemle birlikte bana düşüyor. Evde 4 adet farklı tipte fırın mevcut ve her birinin amacı da farklı. Börek ve güveç pişirmek için davul tercih ediyoruz. Diğerleri de kek, kurabiye, ve fırında pişen kızartmalar konusunda oldukça iyi. İyiler ama sık sık kullanıldığında faturalarımız biraz kabarık geliyordu. Yine etraftan duyduğum bilgilere göre, kendimce elektrik tasarrufu yapmak adına, gece 22 - 06 arasında çamaşır ve bulaşık makinasını çalıştırıyordum; buna rağmen fatura da herhangi bir azalma yoktu, aksine 90 TL'nin üstünde faturalarla karşılaştım. Aslında kısmen doğru olan kısmen de doğru olmayan bir elektrik tasarrufu yapıyormuşum.

Doğru sanıp uyguladığım böyle ufak bilgilerden yola çıkarak; en doğrusunu öğrenmek adına biraz araştırdım. Enerji tüketimiyle ilgili evimizde yapabileceğimiz tasarruf hakkında araştırma yaparken de faturada yer alan birimlerin ne anlama geldiğini kavramış oldum. Örneğin, evimizde ve işyerimizde kullanabileceğimiz elektrik ikiye ayrılıyor. 
- Tek Zamanlı Tarife 
- Üç zamanlı tarife

Özellikle gidip başvurmayan tüketicilerin faturaları tek zamanlı tarifeden işleniyor.
Üç zamanlı tarife de ise 3 farklı saat aralığı var. Biz hangi saatler arasında en çok elektrik tüketimi yapıyorsak ona göre saat aralığını elektrik şirketimize belirterek; yoğun enerji tükettiğimiz saatlerde elektriğimizi indirimli fiyattan kullanıyoruz. Bizzat elektrik şirketine gidip; yazılı şekilde başvurmadığımızda ise faturamız tek zamanlı tarifeden işleme alınıyor. Yani ne zaman kullanırsak kullanalım aynı ve indirimsiz sabit fiyattan işleme alınıyor. Üç zamanlı tarifeden bir aralık belirlemediğiniz sürece de, benim daha önce yaptığım gibi 22:00 dan sonra çamaşır ve bulaşık makinasını çalıştırmanızın tasarruf adına bir getirisi olmuyor.  
Yeni yazılarda görüşmek üzere :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: