Cuma

Okuduklarım: Şeker Portakalı & Sanatçıların İstanbul' u


Temmuz sonunda okuyup bitirdiğim iki kitap ; Jose Mauro De Vasconcelos 'un Şeker Portakalı ve Neşe Mesutoğlu 'nun Sanatçıların İstanbul 'u adlı kitapları bugün ki konuklarımız. Biri yazarın gerçek hikayesini anlatan kısa bir roman tadında diğeri ise röportajlardan oluşan iki farklı kitap. Okuma şevkini ve merakını kırmamak için özet şeklinde anlatmayacağım sadece kitaplarla ilgili kısa bilgiler ve bende bıraktığı izlerden sizlere bahsedeceğim......

Şeker Portakalı ( Jose Mauro De Vasconcelos ) : Yazarın gerçek hikayesini anlatıyor, 1920 Brezilya' nın Rio De Jenairo - Bangu doğumlu yazar çok yoksul bir ailenin çocuklarından  biri.
Çevirisini Aydın Emeç 'in gerçekleştirdiği ve son 20 yılda Türkiye 'de en çok okunan kitaplar arasında olduğunu da belirtmeliyim.
Kitapta 5 yaşında ki Zeze 'nin yani yazarımız Jose 'nin yoksul ailesinin ve taşınmak zorunda kaldıkları yeni evlerinin bahçesindeki şeker portakalı ( Minguinho / Xururuca ) ile konuşmalarını, haylazlıklarını ve yoksulluğuna rağmen 5 yaşındaki olgun bir insan davranışı ve zekasına sahip olduğunu da gösteriyor.
Özellikle öğretmenine ve kendinden daha yoksul olan arkadaşlarına olan davranışları ve romanın ilerleyen bölümlerinde olan dostluğu bu kitabı okuyup bir günde bitirmek için yeterli. Ortaokulda okuduğum ama üzerinden zaman geçmesine rağmen bıkmadan 2. kez okuyabildiğim seçkin kitaplardan biri.
1945 yılında ilk kitabı ''Beyaz Toprak '' ı , Şeker portakalı 'nı 1968 de tam 12 günde yazmış. 1974 te ''Güneşi Uyandıralım '' 1963 te yazdığı  '' Delifişek '' kitapları ise şeker portakalındaki küçük Zeze 'nin büyüdükçe yaşadığı serüvenlerini anlatıyor.

Sanatçıların İstanbul 'u ( Neşe Mesutoğlu ) : Ressam, şair,yönetmen, aktör, müze mağaza müdürü, müzayedeci , şarkıcı, oyuncu, kanun sanatçısı gibi birçok değerli isimle gerçekleştirilen röportajlardan oluşuyor. Bir zamanların İstanbul ' unu ve o zamanları yaşamış kıymetli insanların bugünle dün arasındaki karşılaştırmalarını, İstanbul'un onlar için ne ifade ettiğini anlatan  bir kitap.
Okumadan önce ön yargılarım vardı, beni yanılttı 169 sayfayı bir günde bitirdim.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: