Cumartesi

Ev Yapımı Gerçek Vanilya Ekstresi * Özütü Tarifi : Homemade Vanilla Extract Recipe

 Yıllarca marketten satın alıp: pastalarımıza, kurabiyelerimize, tatlılarımıza kattığımız vanilinin ve o minik tüplerdeki her türlü '' aroma yazan '' sıvıların aslında gerçek vanilyayla uzaktan yakından alakası olmadığını biliyor muydunuz ? Vanilin, gerçek vanilya çubukları kullanılarak yapılmıyor. Yapay bir ürün kullanmak yerine vanilyalı şeker veya vanilya ekstresi * özütü yapmanızı öneririm. Ev yapımı vanilya ekstresi * özütü için neler gerekli ve nasıl yapılıyor bilenler vardır mutlaka ama daha önce görmeyenler için yazıyorum.  İlk üç gün boyunca yaptığım 3 farklı şişenin renk değişimleri ve içerisinde kaç adet vanilya çubuğu kullandım, vanilya çubuklarını nereden aldım bunları detaylı olarak anlatacağım.


Türkiye 'de kaliteli; yağlı, nemli dolgun vanilya çubuğu bulmak neredeyse imkansız. Olanlar da, orta kalitedeki çubukların iki tanesini  5- 10 tl aralığında satıyor. Bu yüzden bekleme süresine aldırmadan yırtdışından almayı tercih ettim. Bir kısmının içindeki toz halindeki tohumlarını pasta kek tariflerimde kullanmak;  sıyırdığım çubuklarla vanilyalı şeker yapmak ; bir kısmını ekstre yapmak için aldım. Halen epeyce bir miktar vanilya çubuğum var, bazen sadece çubuğunu sıcak suya atıp bitki çayı gibi tüketiyorum. Kokusu ve tadı enfes.

Vanilya çubuklarını daha önce nereden aldığımı yazmıştım, hatırlamayanlar veya görmeyenler için ben ebay üzerinden İngiltereden gönderim yapan bir satıcıdan 50 adet aldım. İngiltereden aldığım vanilya çubuklarımın yazısını okumak için => Yurtdışından vanilya çubuğu alışverişim Tıktık

Şu an satışta ürünü var mıdır hiç bilmiyorum, son baktığımda yoktu. Vanilya çubuğu almayı kafaya koyduysanız seçenek çok google amcaya vanilla pods ( Vanilya Çubukları ) yazmanız yeterli. Yinede daha önce alışveriş yapanların memnun kaldığı bir kaç sitenin direkt linki vermemi isterseniz.
vanillabazaar.com                 * beanilla.com                 * amadeusvanillabeans.com
Ebay 'da bazı satıcılardan.* Amazon.com 'dan   


3 farklı cam şişe için : * 70lik votka * ve içerisine sayıları değişen miktarlarda vanilya çubuğu ekledim. Tamamen aromalarının keskinlik oranını merak ettiğim için her birinde farklı sayılarda çubuk var. Bazen her gün bazende iki günde bir çalkalayıp, serin ve güneş görmeyen karanlık dolabıma yeniden yerleştiriyorum. ( bendeki ufak şişelerden biri 200 ml kadar ) 

Normalde 250 -300 ml vanilya ekstresi elde etmek için gereken ölçüler :

* 250 - 300 ml votka ( pahalı olması şart değil, herhangi bir votka olması yeterli )
* 3-4 adet salatalık gibi ortasından uzunlamasına bıçakla kesilmiş vanilya çubukları.

Ev yapımı vanilya ekstresinin yapılışı : oldukça basit, kestiğimiz vanilya çubuklarını kesik kısımlar aşağı gelecek şekilde şişeye yerleştirip votkayı üstüne döküyoruz. 
**** Vanilya aromasının votkaya işlemesi için 2 ay boyunca : 1-2 günde bir kez çalkalayarak; karanlık ve serin ortamına geri bırakıyoruz. 2 ay sonra vanilya ekstremiz kullanıma hazır hale geliyor. ( Pastalarda, keklerde : Max 1-2 tatlı kaşığı ) 

Not : Pişirmeden önce kek hamuruna eklenen vanilya özütündeki votka pişme aşamasında uçuyor. Malum alkolün uçma derecesi oldukça düşük. Yine de benim içim rahat etmez diyenler; vanilya tohumlarını tarifinizde kullandıktan sonra, geriye kalan vanilya çubuklarıyla vanilyalı şeker yapabilir. Vaktim olursa benim yaptığım vanilyalı şekeri de önümüzdeki süreçte burada paylaşacağım.

Tüm resimlerde ve aşağıda sırasıyla yer alan şişelerdeki ekstrelerin fotoğraflarını 16. ağustosta çekmiştim. Yani soldan sağa ekstrelerin günleri;

*  soldan birinci : 3.gününde  * ortadaki : 2.günü  * sağdan birinci : 1. gününde ( yeni yapılmış )


*** Daha fazla paylaşım & uygulamalı fotoğraflar ve her türlü soru ve önerileriniz için beni buralarda da bulabilirsiniz  =>
Contact / Mail => 
* perfemma@gmail.com
*  sennur@makeuparfume.com

2 yorum :

  1. Bu alkolde bekleyen vanilya cubukları olunça rengi nerenk oluyor şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ustteki fotografta ve yazimda belirttigim gibi ilk gununden itibaren yavaş yavaş renk degistiriyor.

      Sil

*** This is the only comment field . Please don't share your site link here. I don't publish comments that contain Link.
*** Lütfen, site linklerinizi paylaşmak adına yorum yapmayın; site linki içeren yorumları yayınlamıyorum: